Szalóky Renáta

Szalóky Renáta

Szalóky Renáta

profile-pic
Karrier

Maszk etikett álláskeresőknek a COVID járvány idején

2021. február 28.

Ha egy évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy a mai napon a maszk viseletről fogok írni az álláskeresőknek - minden túlzás és rossz szándék nélkül mondom - körbe röhögtem volna. Valószínűleg túl naiv voltam, de én legbelül hittem benne, hogy ez a COVID járvány, ha nem is pikk-pakk eltűnik, de idén tavaszra visszaszorul annyira, hogy már nem e körül fog az egész életünk forogni, és talán a maszkoknak is kezdhetünk búcsút inteni. Sajnos nem így lett.

Járvány helyzet ide vagy oda, a cégek álláspontja és működése abszolút megoszlik annak tekintetében, hogy személyes vagy online interjúkat csinálnak a jelöltekkel. Vannak cégek, ahol 100%-ban home office-ban dolgoznak, így az interjúk is kizárólag online formában valósulnak meg, de vannak a mai napig olyan cégek, ahol egyáltalán nincs home office, vagy hibrid módon dolgoznak, így nem ritka a személyes interjúk lebonyolítása sem.

Amíg pedig tart a járvány helyzet és maszkot kell hordani valamint személyes interjúk is vannak, addig jogosan merül fel az álláskeresőkben a kérdés: Milyen szabályok vonatkoznak a maszkviselésre az interjúk alatt?!

Egységes, írott szabályok nincsenek, sőt ha rákeresünk, igazából írások, és cikkek is minimális számban vannak a témában. Alapvetően miért is lennének, hiszen gyakorlatilag mindenhol maszkot kell hordanunk, így a személyes interjún is, és pont.

Igen ám, de egy álláskereső szemében, aki felkészülten szeretne menni az interjúra, aki nem engedi meg magának, hogy kicsi dolgokon csússzon el, aki nem apróságokon szeretne idegeskedni és még nagyobb izgalomban kezdeni az interjút, annak ez nem ilyen egyszerű. Számos kérdés merül fel benne, és minél inkább elkezd a témán rágódni, annál inkább képes túlbonyolítani, mit hogyan illik és kell csinálni e tekintetben. Kicsit olyan ez, mint a „Mit viseljünk egy állásinterjún?” örökzöld téma.

Szóval így, hogy a maszkviselés a mindennapjaink része lett, az állásinterjú felkészülésnél is eggyel több téma van, ami foglalkoztatja a pályázókat.

Véleményem szerint a legeslegfontosabb, hogy a maszkunk legyen tökéletesen tiszta. A legjobb, ha frissen mosott és vasalt textil- vagy teljesen újonnan beszerzett egyszer használatos maszkot viselünk. A használt, elszíneződött, esetleg rongyos maszk, nem kelt igényes benyomást. A megjelenésünk adja az első képet rólunk, így a legfontosabb, hogy ahogy ruházatunk, úgy maszkunk által is az ápolt, rendezett megjelenésünket hangsúlyozzuk.

Bár kizárt dolognak tartom, hogy a maszk mintázata határozná meg, hogy kit vesznek fel a cégek, mégis azt mondom, inkább az egyszínű, szolidabb maszkot részesítsük előnyben a mese- és állatfigurás vagy rikító, élénkszínű maszkokkal szemben. Ne a Mickey egeres vagy pink és párducmintás maszkunkkal akarjuk magunkra felhívni a figyelmet, hanem sokkal inkább a tudásunkkal és személyiségünkkel. Ugyanígy kerüljük a nem túl szokványos, fejünkön körbe kötős maszkokat, ha nem tudjuk kulturáltan úgy megkötni, hogy ne mindenhonnan masnik és madzagok lógjanak belőlünk.

A ruhánkkal harmonizáló maszkviselet az egyéniségünkről árulkodik. Ahogyan az öltözékünk, úgy annak részeként a maszkunk is sugall egy képet rólunk. Egy elegáns öltözethez leginkább egyszínű fekete vagy fehér maszk mutat jól. Tulajdonképpen ezzel a két színnel nagyot tévedni nem igazán tudunk, viseljünk szinte bármilyen ruhát is.

A járványhelyzet egyszer jobb egyszer rosszabb, viszont én azt mondom, amíg szinte mindenhol maszkot kell viselni, tiszteljük és védjük annyira a másik oldalt, hogy interjú közben sem vesszük le a maszkot, akármennyire is zavaró a beszédben. Természetesen, ha a cég képviselői sem viselnek maszkot és felajánlják, hogy levehetjük, akkor döntsük el, élünk-e a lehetőséggel, de egyéb más esetben, főleg kérdezés nélkül ne vegyük le, kellemetlen helyzetbe hozva ezzel magunkat és az interjúztatókat is.

Ami fontos és nagyon sokan elfelejtkeznek róla, hogy a maszk miatt nehezebben lehet érteni a beszédet. Figyeljünk interjún arra, hogy érthetően, megfelelő hangerővel beszéljünk, hiszen a maszk valamelyest tompítja a hangunkat és kissé érthetetlenné teszi a mondanivalót bizonyos esetekben. Könnyítsük meg az interjúztatók dolgát azzal, hogy ne kelljen visszakérdezniük állandóan, mit is mondtunk illetve fülelniük, hogy biztosan jól értsék mondanivalónkat. Természetesen, ha mi nem értünk a maszk miatt valamit, nyugodtan, illedelmesen kérjük meg az interjúztatót, hogy ismételje meg a mondatot.

Nagyon jó dolognak tartom, ha egy álláskereső a maszkviseléssel kapcsolatos dolgokat is átgondolja, mielőtt interjúra megy. Ez is azt mutatja, egyre több a tudatos álláskereső, aki mindenre megpróbál felkészülni, hogy a lehető legjobb formáját adja az interjún. Bár azt gondolom, nem ez az a téma, amire órákat kell szentelni, mégis egy pár percet, legalább egy blogbejegyzés elolvasásának idejét érdemes ennek szentelni.

Akikben pedig még ezek után is merül fel kérdés vagy bizonytalanság, azoknak megnyugtatásként írom, hogy manapság a cégek többsége pontosan a félreértések elkerülése miatt egyébként, előre tájékoztatja a jelölteket arról, hogy mire számítsanak. (pl.: maszkban lesz-e az interjú, testhőmérséklet mérést végeznek-e, kézfogást mellőzik-e stb.). Ha esetleg nem kapunk tájékoztatást vagy bizonytalanok vagyunk valamiben, akkor sem kell kétségbeesni, mert az interjúztatók is emberek, meg lehet kérdezni tőlük már előre telefonban is, milyen járványügyi intézkedések vannak a cégnél, mire kell készülnünk, ha ez megnyugtató számunkra.

Egy viszont biztos: akár tetszik, akár nem, a maszk manapság már öltöztet, így a megjelenésünk része lett ugyanúgy, mint az öltözékünk, ezért legalább minimálisan érdemes odafigyelni rá, milyen színűt és típusút viselünk, ha személyes interjún veszünk részt. Ki kell tűnni a tömegből, de mindig jusson eszünkbe, hogy nem mindegy mivel.