Szalóky Renáta

Szalóky Renáta

Szalóky Renáta

profile-pic
Karrier

Másodállásom: Álláskereső

2021. március 21.

Bár sokan nem értenek velem egyet, de az álláskeresés, a karrier- vagy munkahelyváltás szerintem igenis egy részmunkaidős másodállás, ha valaki komolyan gondolja és csinálja. Rengeteg befolyásoló tényező van, rengeteg dologgal kell tisztában lenni, és rengeteg időt- és energiát igényel a felkészülés, a folyamat végig vitele, ha igazán sikerrel szeretnénk zárni. Sokan nem is tudják, valójában mennyire összetett is lehet mindez.

Ha azt hiszed, hogy az álláskeresés „csupán” arról szól, hogy beírod a legutóbbi munkahelyed a régi önéletrajzodba, regisztrálsz a legnépszerűbb álláskereső portálra, beállítod az állásjelző funkciót és várod az e-maileket, majd megszűröd a hirdetéseket és a szimpatikusakra beadod a CV-d (nem a pályázatod, csupán a CV-d!), aztán pedig ismét vársz, hogy interjúra hívjanak és ajánlatot tegyenek, akkor szerintem sajnos kicsit tévúton jársz. Nem mondom, hogy így nem sikerülhet, mert mindig vannak kivételek, de lássuk be, ebben az esetben tulajdonképpen nem Te irányítod a folyamatot, mintha nem is lenne beleszólásod, gyakorlatilag az életre bízod mit és mikor ad.

Ha megvan a célod vagy álmod, akkor véleményem szerint a tudatosan, jól felépített álláskeresési stratégiával lehet leggyorsabban, a legjobb eredményt elérni. Mindez azt feltételezi, hogy napi legalább 1-2 óra munkát belefektetsz ebbe, vagyis mint egy másodállást működteted az álláskeresési folyamatodat. Az álláskeresés ugyanis nem csupán annyi, mint amit fentebb leírtam. Tulajdonképpen nem is az önéletrajzírással kezdődik és nem az interjúval ér véget, ha jól belegondolunk. Jó önéletrajzot például csak abban az esetben tudsz írni, ha tisztában vagy vele, mit szeretnél, mi a célod, és milyen képességedet, tudásodat, vagy tapasztalatodat tudod mindehhez felmutatni. Már a legelején érdemes meghatározni, hogy mik az elengedhetetlenül fontos elvárások és szempontok a leendő munkahellyel szemben, hogy a felesleges köröktől megkíméld magad. Sokszor kutató munka szükséges, mert nem minden szakmában hullanak az álláshirdetések az ölünkbe, olykor magunknak kell a lehetőségeket is megkeresni. Ha eljutsz az állásinterjúig, még ha furcsán is hangzik, fel kell készülnöd önmagadból újra és újra. Ez az, ami a legtöbb magabiztosságot adhatja egy interjún számodra. Mivel jó esetben egyszerre nem egy állást pályázol meg, így vannak részek, amiket párhuzamosan kell kivitelezned. Na és persze mindezt a lehető legprofibban kell csinálnod, hogy kitűnj a többi álláskereső közül, azaz Téged válasszanak. Alapvetően nem tűnik bonyolultnak, és azt gondolom nem is az, de tény, hogy időigényes és rengeteg energia befektetést igényel. Az esetleges kudarcokról pedig még szót sem ejtettem, amikből igenis le kell vonni a következtetéseket.

Ez csupán egy apró kivonata az egész álláskeresési folyamatnak, mert lássuk be mindegyik más, egyénenként eltérő lépésszámú és egyedi lehet. Mégis azt gondolom, már ennyiből is jól látható, hogy ha sikert akarsz elérni, és esetleg nincs meg a kellő rutinod még, akkor bizony a jelenlegi munkád mellett gyakorlatilag egy második műszakot kell teljesítened. Bár azért azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy befektetett munka nélkül szép eredmény csak nagyon ritka esetben születik, mégis sokszor feladjuk, megalkuszunk ahelyett, hogy egy picivel több energiát beletennénk.

A HR-es ismerősök, az álláskeresési- és karrier tanácsadók, coachok vagy épp fejvadászok a folyamat bizonyos fázisaiban nagy segítséget jelenthetnek, mert sok energiát és időt meg lehet spórolni azzal, ha van egy segítő kéz az ember mellett, de sokan ezt a segítséget hajlamosak félreértelmezni. Ezek a szakemberek el tudják mondani a saját tapasztalataikat, tudnak tanácsot adni, vagy irányba tudnak állítani. Lehetőségeket tudnak felvázolni, vagy ha elakadtál a megfelelő kérdésekkel el tudják érni, hogy lásd az utad, de azt sose felejtsd el, hogy a Te életed nem ők élik, és pár óra alatt nem tudnak olyan csoda receptet és kész megoldást a kezedbe adni, hogy Neked aztán már semmi teendőd ne legyen. Segítséget, támogatást, fejlődést, kész tervet és nagyon sok mást is kaphatsz, ami segít elérni a célod rövidebb idő alatt, de azt ne hidd egy percig se, hogy Neked így már energiát nem kell beletenned. A legtöbb ugyanis rajtad múlik!

Ha komolyan váltásra szánod el magad és nem céltalan hobbi álláskereső szerepébe bújsz, akkor igenis tudnod kell, hogy pár hétig vagy hónapig lesz egy másodállásod, ahol nem pénzért dolgozol, hanem önmagadért, a boldogságodért.