Szalóky Renáta

Szalóky Renáta

Szalóky Renáta

profile-pic
Karrier

Az álláskeresés alapköve

2021. április 01.

Az álláskeresés alapja az önismeret. De pánikra semmi ok, ez nem valamiféle spirituális hókuszpókuszt takar. Tudom és tapasztalom én is, hogy manapság már a csapból is ez folyik: „ismerd meg magad”, „fogadd el magad”, „legyen önbecsülésed”, „gondolkozz pozitívan” „légy hálás”, „értékeld az apró dolgokat”, „keresd, ami boldogságot okoz” és társaik. Elhiheted, hogy két lábbal a földön járó emberként, sokszor nekem is a könyökömön jön már mindez ki, még ha sok mindent tanultam ezekről és azt gondolom, tudom a helyén kezelni őket.

Itt azonban korántsem arról van szó, hogy mantrázd ezeket a „közhelyeket”, és könnyebben fog menni az álláskeresés. Nem is arról, hogy nézz a szavak mögé, és mondjuk ugorj fejest az ismeretlenbe, mert aztán minden jóra fordul majd, ha eléggé hiszel benne. De arról sincs szó, hogy nézd a pozitív oldalát a jelenlegi élethelyzetednek és fogadd el azt, ha nem tudsz változtatni.

Amikor azt mondom, hogy az álláskeresés alapja az önismeret, akkor arra gondolok, hogy mennyire fontos tisztában lenned többek között az alábbiakkal:

  • milyen tapasztalatokkal rendelkezel az életben
  • milyen és mekkora tudásod van
  • milyen készségeid és képességeid jók és melyek a még jobbak
  • mik az erősségeid
  • milyen értékeket tartasz fontosnak és mit képviselsz a mindennapokban / az életedben
  • mi okoz örömet számodra
  • mit, hol és hogyan tudsz hasznosítani és
  • leginkább mi a fő célod és mit szeretnél

Ezekből is jól látszik, hogy gyakorlatilag a megoldás kulcsa minden esetben önmagunkban van. Minél pontosabban és részletekbe menően tudod a választ a fenti kérdésekre, azaz minél inkább ismered önmagad, annál könnyebb dolgod lesz, amikor állást keresel. A válaszok helyzetenként, életszakaszonként, sőt időszakonként változhatnak, hiszen mi magunk is változunk, de ha tudatosan figyelünk magunkra, akkor egy idő után nem jelent problémát megfogalmazni a vágyainkat, a jelen helyzetünket és egy tervet kitalálni, ami elvezet az álmokhoz.

Talán a fenti kérdésekre a válaszok elsőre egyszerűnek tűnnek, mégis sokszor tapasztalom, hogy az álláskeresők többsége azt pontosan tudja, mit nem akar, de azt, hogy igazán mit is szeretne, mi okozna igazán örömet a munkájában, arról körülbelül halvány lila fogalma sincs. Egyszóval azért is fontos alapköve az álláskeresésnek az önismeret, mert azzal, hogy mit nem szeretnénk, szűkíthetjük a kört, de a megoldáshoz nehezen jutunk el. Ha azonban pontosan tudjuk, mit szeretnénk, mi az, ami boldogságot okoz a munkánkban, akkor a cél megfogalmazásával már a szerpentines útból szinte egy egyenes út lesz.