Szalóky Renáta

Szalóky Renáta

Szalóky Renáta

profile-pic
Karrier

Álláskeresés év végén? IGEN!

2020. december 27.

Sok tévhit kering a köztudatban azzal kapcsolatban, hogy mikor érdemes állást keresni. Nyilván minden városi legendának van alapja, de azért amikor ezeket halljuk, kezeljük fenntartással, mert nem tudjuk, honnan erednek, ki mondta eredetileg, milyen szándékkal és milyen körülményekre értette.

Mosolyogva szoktam hallgatni „tudatos” álláskereső ismerőseimtől hogy az év mely szakaszában, miért nem érdemes pályázni. Ha ezeket összerakom nagyon vicces, mert gyakorlatilag az év 12 hónapjából nagyjából a fele az, amikor egyáltalán érdemes egyesek szerint állásokra jelentkezni. A másik 6 hónapban ugyanis a legtöbbek szerint nem is toboroznak a cégek, vagy olyan lelassult a kiválasztási folyamat, hogy felesleges energiát ölni még az önéletrajzunk elküldésébe is.

A legendák szerint a karácsonyi időszakban és év végén már a cégek nem keresnek új munkatársakat, év elején pedig többnyire az évnyitási és év kezdési teendőkkel vannak elfoglalva. Tehát gyakorlatilag november közepétől január végéig esélytelen állást találni. Másik ilyen hasonlóan holt időszak a nyár, amikor mindenki szabadságra megy és a fű se nő, tehát júniustól, sőt ha nagyon megnézzük már május közepétől szeptember közepéig felesleges az álláskeresésbe bármi energiát is ölni, mert uborkaszezon van a toborzásban. És akkor egyéb időszakokat már említeni se érdemes, mert már ez is bőven több mint 6 hónap az évből.

Személy szerint HR szakemberként mindig azt tapasztaltam, hogy ha kell az új kolléga, akkor nem számít, hogy szabadságolások időszaka van vagy épp év végi hajrá, a toborzás nem áll le. Interjúztattam és vettem már fel nem egy új kollégát a 40 fokos forró nyári napokon, de év végén a két ünnep között is. Tény és való, hogy a döntési folyamatok kicsit belassulhatnak, mert a vezetők többsége is leginkább ezekben az időszakokban tölti szabadságát, de ez pusztán az eredeti kiválasztási ütemhez képest pár nap vagy nagyon maximum 1-2 hét csúszást jelenthet, ami miatt kár lenne hónapokra felfüggeszteni a pályázást.

Álláskeresési- és karrier tanácsadóként a legfontosabb, amit javasolni tudok, soha ne higgy az ilyen mendemondáknak és városi legendáknak. Ha váltani akarsz vagy állást keresel, igenis pályázz, egy percre se hagyj fel a kereséssel, legyen épp nyári uborkaszezon vagy téli adventi időszak. Egy alkalmat sem szabad elszalasztanod. Egyrészt úgysem látsz bele a munkáltatók folyamataiba, másrészt nem minden szektor és nem minden munkáltató működik egyformán, sőt óriási különbségek lehetnek a toborzási „szokások”-ban is, felelőtlenség lenne ilyen módon általánosítani. Harmadrészt ezek az időszakok azért is jó lehetőségek, mert az emberek többsége elhiszi a mendemondákat illetve nagyon sok álláskereső is „pihenni” megy ilyenkor, így a konkurencia is jóval kisebb ezekben az időszakokban. Továbbá, ha esetleg nem is nyersz ebben az időszakban, veszíthetsz bármit? Biztosan állíthatom, hogy nem, maximum nagyobb álláskeresési tapasztalatot szerzel.

Komoly szándékú és nem ún. hobbi álláskeresőként fontos tudatosítani és szem előtt tartani szerintem, hogy maga az álláskeresés jó esetben is legalább egy részmunkaidős másodállásnak feleltethető meg. Nem elég egy cv-t összedobni és össze-vissza, ész nélkül küldözgetni a nagyvilágba. Konkrét célt kell kitűzni, esetleg lépcsőfokokat meghatározni, majd egy ütős önéletrajzot megírni, miközben fel kell építeni az álláskeresési stratégiát, vagy fel kell készülni és gyakorolni kell az interjúkra. Ezek a teljesség igénye nélkül csak apróbb momentumok, amik a gyors eredményhez szükségesek, de rengeteg időt és energiát tudnak felemészteni, így ha valaki komolyan gondolja a munkahelyváltást vagy munkanélküliként állásra van szüksége, az véleményem szerint nem tarthat pihenőket. A lehetőségek nem válogatnak az évszakok között, ha épp úgy van, jönnek, legyen épp egy júliusi, strandolásra legalkalmasabb meleg nyári nap vagy az év végi két ünnep közötti nyugisnak tűnő időszak.

Összefoglalva azt gondolom, csupán városi legenda, hogy vannak holt időszakok, amikor nem érdemes állást keresni, mert úgysem történik semmi. Ne feledd, az, hogy szükség van-e új kollégára a cégnél, nem évszak függő!

Egy szó, mint száz: Pályázz bátran év végén, a két ünnep között, de akár nyáron is!