Szalóky Renáta

Szalóky Renáta

Szalóky Renáta

profile-pic
Karrier

Amikor már tegnap fel kellett volna mondanod

2020. december 08.

Biztosan Neked is volt már olyan ismerősöd, akivel ha találkoztál és megkérdezted, hogy van, csak a munkahelyéről, munkájáról, főnökéről vagy épp kollégáiról tudott panaszkodni. Akinek már mindenki azt javasolta, hogy keressen másik állást, de ő mégis hajthatatlan volt. Aki belefogyott a stresszbe, aki öt év alatt huszat öregedett, aki éjjel-nappal dolgozott, mert szerinte ez csak egy átmeneti időszak. Akinek már mindenki azt mondta, hogy mondjon fel, csak épp ő maga nem látta a fától az erdőt.

Hidd el, pontosan megtörténhet ez Veled is, de garantálom, hogy ha tudatosan nem figyelsz oda, akkor fel sem fog tűnni Neked, hogy Te is ebbe a cipőbe kerültél és talán már ha tegnap felmondtál volna, az is késő lenne.

Elmúlt évek tapasztalatai alapján összeszedtem 10+1 olyan jelet, amelyből ha csak egy is igaz Rád, szerintem felesleges áltatnod magad, változtatnod kell mielőbb:

 1. Vasárnap reggel már a péntek délutánt várod, és azon jár az agyad, hogyan lehetne felgyorsítani az időt, aztán hétvégére persze visszafékezni és megállítani.
 2. A környezetedben már mindenki azt javasolja, mondj fel. Még az a barátod is, aki 10 éve ugyanazon a munkahelyen dolgozik és számára a biztos munkahelyi háttérnél nincs fontosabb.
 3. A munkahelyeden nem ugyanaz az ember vagy, mint otthon. Teljesen kifordulsz önmagadból, mintha egy más ember bőrébe bújnál, ha belépsz a vállalati ajtón.
 4. Testi tüneteid vannak, esetleg egyre súlyosbodó rejtélyes betegséged, amit az orvosok sem tudnak mire vélni, mert semmi szervi elváltozást nem találnak a fájdalmaid és tüneteid mögött.
 5. Szíved szerint mennél, csapot-papot hátrahagyva menekülnél, de az agyad mindig meggyőz téged, hogy maradj!
 6. A háromszoros fizetésemelés is maximum 1-2 napig lelkesít, a jutalmak hallatán pedig a szemed se rebben.
 7. A munkád egyenlő az életeddel. Elfogadod azt az íratlan céges elvárást, hogy 0-24 órában elérhetőnek kell lenned, mert nélküled összeomlik a cég.
 8. A munkaköri feladataidon túlmenően is teljesítesz, amit a cégnél nemcsak a feletteseid és a kollégáid, de Te magad is természetesnek veszel.
 9. Egyre több a bizonytalanság a cég körül, romló gazdasági eredmények híre kap szárnyra, melyet a fejlesztések, projektek elmaradása is csak megerősít.
 10. Vezetőddel napi szintű személyes ill. szakmai konfliktusok vannak, úgy érzed erőből irányít, a legtöbb miért kérdésedre pedig azt a választ adja, hogy „mert a főnök én vagyok”.
 • A cég gyakorlatilag egy óriási átjáró ház. Az új kollégák jönnek-mennek, és a régi motorosok is szép lassan elszivárognak.

Áltathatod magad, elhitetheted magaddal, hogy miért szuper a munkahelyed, vagy épp az örök klasszikus szlogent is tolhatod, hogy „máshol se lenne jobb”, de ha a fentiek bármelyike igaz Rád, akkor csak idő kérdése, hogy magadtól változtatsz vagy az élet fog erre rákényszeríteni Téged.

Tapasztalataim alapján jobb időben észrevenni a jeleket, tudatosítani, végig gondolni a lehetőségeket, nem fejest ugrani az ismeretlenbe, hanem szükség esetén mások segítségét kérni, ész érvek alapján egy logikus, megalapozott, jó döntést hozni a váltásról vagy változtatásról. Mindezt csak úgy érheted el, hogy megtanulsz a mindennapokban is tudatosan figyelni önmagadra, hallgatni a megérzéseidre, de nem ész nélkül, azaz a felbukkanó jelek esetén nem homokba dugod a fejed, hanem inkább tájékozódsz, ismereteket gyűjtesz és kitalálod, hogy számodra az adott élethelyzetedben milyen állás, munka vagy munkahely okozna örömet. Egy tudatos, átgondolt váltás mindig nagyobb eséllyel sikerül jól, mint egy hirtelen felindulásból, kényszer szülte változtatás.