Szalóky Renáta

Szalóky Renáta

Szalóky Renáta

profile-pic
Karrier

Kezdeti jelek, hogy ideje váltani

2020. november 21.

Egy ideális világban, ahol a napjaink jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, fel sem tűnik, hogy dolgozunk is. A napunk természetes része a munka, nem egy teherként megélt szükségtelen rossz vagy csupán az egyetlen pénzszerzési lehetőség, sokkal inkább egy olyan elfoglaltság, ami örömmel tölt el, feltölt és értelmet ad.

Amiben viszont nap, mint nap élünk, az lássuk be, közel sem egy ideális világ. Nekünk magunknak kell megteremteni az összes olyan tényezőt, amitől jobbá, szerethetőbbé, örömtelibbé válnak a hétköznapjaink is.

Az egyik legfontosabb ilyen tényező a munkánk, hiszen egyáltalán nem mindegy, milyen körülmények között töltjük a napunk minimum egy harmadát. Nagyon sokan megalkudnak, beletörődnek, tudomást sem vesznek nemhogy a kezdeti jelekről, de sokszor az ordító, a napnál is világosabb jelekről sem. Homokba dugják a fejüket, kivárnak, reménykednek, hasonlítgatnak, kifogásokat keresnek, egyszerűen mindent megtesznek azért, hogy elhitessék magukkal, minden lehetne sokkal rosszabb is. És igazuk lesz, mert mindig van sokkal rosszabb, de ahogy a félig üres poharat is lehet félig telinek tekinteni, úgy biztosan állíthatom, hogy mindig lehet sokkal jobb is.

Az, amikor vasárnap reggel már a péntek délutánt várod, hidd el, már az üvöltő jelek egyike, hogy a jelenlegi munkahelyedről menekülnöd kell. De ennyire ne szaladjunk előre, hiszen mire valaki idáig eljut már nagyon sok apró tényező felmerült, amiből ha figyelt, észrevehette volna, hogy ideje lenne elgondolkozni a váltáson. Mégis mik lehetnek ezek a kezdeti jelek?

A teljesség igénye nélkül, íme 13+1 jel, melyeket ha észreveszel, érdemes tudatosabban odafigyelned a karrieredre és átgondolni, biztosan jó helyen vagy-e éppen:

 1. Ha szembe jön veled a számodra releváns álláshirdetés, nem hagyod figyelmen kívül, elolvasod, és méregetni kezded, vajon mennyire felelnél meg a pozícióra.
 2. Ha egy ismerősöd az új munkahelyéről beszél, egyszerűen akaratlanul is elfog az irigység, de rögtön megpróbálod ezer érvvel meggyőzni magad, hogy miért is nem olyan rossz a Te munkahelyed vagy munkád.
 3. Ha megkérdezik tőled, milyen a munkahelyed, először a negatív dolgokat említed, panaszkodsz, még ha finom formában is.
 4. Közönyösen viselkedsz a munkatársaiddal, egyre többször hangoztatod, hogy „Ez egy munkahely, nem barátkozni járunk ide!”.
 5. A főnököd véleményed szerint, finoman szólva, „nem a legélesebb kés a fiókban” és szent meggyőződésed, hogy Te a helyében biztosan jobban csinálnál mindent.
 6. Egy helyben toporogsz. Évek óta nem történt előre lépés a pozíciódban, ráadásul semmi újat nem tanultál és már igényed sincs arra, hogy legalább egy kicsit is tanulhass, fejlődhess.
 7. Úgy érzed a kezdeti lelkesedésed alábbhagyott, valahogy a motivációd eltűnt az idők folyamán. Nem tudsz már magadnak célokat kitűzni, a túlélésre játszol inkább és már reggel azt tervezed, délután mivel ütöd el a szabadidődet.
 8. Fagyos munkahelyi légkörben telnek a mindennapjaid, gyakorlatilag robot üzemmódban dolgozol, nem vagy büszke sem a munkahelyedre, sem az elvégzett feladataidra.
 9. Munkaidődben egyre többet foglalkozol a privát dolgaiddal, a munkahelyi feladataid második helyre kezdenek kerülni.
 10. Egyre gyakrabban hagyja el a szádat az alábbi mondat:”Ez csak egy ilyen időszak, ha ezen túl leszünk, sokkal jobb lesz minden!”
 11. Akaratlanul is célba vetted az egészségtelen életmódot. Lehet, hogy eddig se Te voltál az egészséges táplálkozás nagykövete, de ha az étkezéseid teljesen rendszertelenné válnak vagy a heti egy edzésedet is elkezded kihagyni, a hétvégi bulik szerepét pedig felértékeled mondván, így ereszted ki a gőzt, lehet érdemes végig gondolni, nem így akarod-e a kompenzálni a munkád okozta negatív hatásokat.
 12. Éjszakánként néha felriadsz, vagy arról álmodsz, hogy valamilyen feladatot nem csináltál meg a munkahelyeden.
 13. A hét napjai közül a hétfő az, amit a legjobban utálsz.
 • Unatkozol a munkahelyeden, de eszed ágába sincs a főnöködtől új feladatokat kérni. Inkább tökéletesre fejleszted azt a képességed, hogyan keltsd a munka látszatát.

Ha ezek közül a jelek közül néhányat tapasztalsz magadon, vagy a számuk a napok, hetek és hónapok elteltével csak növekszik, érdemes elgondolkoznod karrier szempontból a jövődön. Jobb átgondoltan felkészülni és szabad elhatározásból változtatni, javítani a jelenlegi helyzeten, mintsem megvárni azt, amíg az élet vagy a külső körülmények kényszerítenek rá minderre.